Cafeart.plBETA

Wielkanocny baranek z masy solnej

krok1

Cheapest Microsoft Visual Studio Ultimate 2012 64 bit software, Acala dvd zune ripper oem, Download autodesk softimage 2012 32 bit, Buy cheap Adobe Photoshop CS4 Extended MAC
Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez baranka? Ten, którego zrobienie Wam proponuję, nie jest z cukru, a wręcz przeciwnie – wiele w nim soli. Myślę jednak, że jego uśmiech zrekompensuje Wam smutek na myśl, że gdy święta miną, nie będzie można go zjeść...

Krok 1

Przygotowujemy:

- masę solną

- wyciskarkę do ziemniaków lub do czosnku

- wykałaczkę lub nóż – jak wygodniej

- miseczkę z wodą

- folię spożywczą do łatwiejszego przeniesienia baranka do piekarnika.

 

krok1

 

Krok 2

Lepimy kulkę wielkości niedużej brzoskwini i robimy z niej podstawę tułowia.

 

krok1

Krok 3

Przez wyciskarkę przepuszczamy kulkę masy solnej…

 

krok1

Krok 4

… i obklejamy „wełenką” kulkę.

 

krok1

Krok 5

Lepimy 5 kulek: jedna na głowę (wielkości śliwki węgierki), dwie na rogi (wielkości orzecha włoskiego) i dwie na nóżki (wielkości wisienek).

 

krok1

Krok 6

Przyklejamy nóżki i formujemy je wykałaczką (lub nożem). 

 

Discount Microsoft Outlook 2013 SP1, Microsoft visual studio premium 2012 32 bit oem, Purchase adobe fireworks cs5 mac, Download microsoft office excel 2010 32 bit

krok1

Krok 7

Największą kulkę delikatnie rozwałkowujemy w dłoniach tworząc walec, przyklejamy do tułowia i wykałaczką robimy nosek oraz uśmiech.

 

krok1

 

Krok 8

Z dwóch pozostałych kulek formujemy rogi…

 

krok1

 

Krok 9

… i przyklejamy do głowy.

 

krok1

 

Krok 10

Wykałaczką robimy wgłębienia na rogach.

 

krok1

 

Krok 11

Przyklejamy włosy i wstawiamy do piekarnika.

 

krok1

Krok 12

Po upieczeniu malujemy i baranki gotowe!

 

krok1

Specjalnie dla Cafeart.pl: http://pokojzkominkiem.blogspot.com/ 

 

Konto w Mojecafe.pl

Tablica Znajomi Galeria Wiadomości